Implanturile dentare sunt de fapt "suruburi" de titan inserate în osul maxilar sau in cel mandibular, avand rolul de a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa, preluand astfel rolul unei radacini dentare. De regula, dupa 3-6 luni de la insearare, timp necesar pentru integrarea osoasa a implantului, urmeaza faza protetica, faza in care se realizeaza coroana dentara ceramica definitiva pe implant, puntea ceramica sau supraprotezarea pe implanturi, in functie de cazul clinic existent. De asemenea, este important de stiut ca in toata aceasta perioada de asteptare se poate opta pentru o protezare provizorie. In mod exceptional, exista situatii cand implantul/ implanturile se incarca imediat postoperator, adica se trece direct de la faza chirurgicala de insertie a implantului la realizarea coroanei/ coroaneleor/supraprotezelor; in aceste situatii trebuie sa existe conditii loco-regionale favorabile si ramane la latitudinea practicianului sa ia aceasta decizie.
Avantajele implanturilor sunt atat estetice, cat si functionale, ele impiedicand resorbtia osului, nu sacrifică integritatea dintilor învecinati, cum s-ar întâmpla în cazul unei punti dentare, au durata de viata mare si o rata de succes de peste 95%. Ca si in cazul dintilor naturali, implantele rezista bine in timp daca sunt corect intretinute, iar igiena este una foarte buna.
Dintele astfel "reconstituit" arata si se simte ca un dinte natural.
In concluzie, implanturile dentare pot fi folosite pentru a înlocui un dinte sau intreaga arcada dentara, in acest ultim caz inlocuind proteza mobila, care este foarte greu acceptata de catre pacienti.