-
Ce este parodontoza?
-
Parodontita profunda reprezinta stadiul final al bolii parodontale, in care osul si fibrele care sustin dintii sunt distruse in grade variabile. Dintii isi pot modifica pozitia si pot deveni mobili, afectand vorbirea sau mestecatul alimentelor. Gingia este complet desprinsa de pe dinte, aparand pungile parodontale , care constituie focare de infectie pentru intregul organism.Distructiile pot fi atata de importante ajungandu-se la pierderea dintilor. Tratamentul acestui stadiu al bolii parodontale este complex, fiind necesare de cale mai multe ori interventii de chirurgie orala.
-
Ce este parodontita?
-
Parodontita superficiala este stadiul spre care evoluiaza o gingivita netratata. Intre gingie si dinti apare un spatiu prin care placa dentara patrunde si se ataseaza la nivelul radacinii dintilor. Inflamatia cuprinde osul si fibrele care sustin dintii in os. Caracteristica este senzatia de tensiune la nivelul unui dinte sau grup de dinti, insotita de durere moderata, mai ales dimineata. Gingia se poate retrage, descoperind radacinile dentare, dintii devenind sensibili la variatii de temperatura. Igiena orala zilnica practicata corect, precum si un tratament stomatologic adecvat, pot preveni avansarea bolii.
-
Ce este gingivita?
-
Gingivita reprezinta primul stadiu ale unei boli parodontale. Bacteriile din placa dentara provoaca inflamatia gingiei, care se coloreaza in rosu intens, se umfla, poate deveni usor dureroasa si de cele mai multe ori sangereaza atunci cand va spalati pe dinti. Ca tratament medicul dentist va poate recomanda igienizarea profesionala a cavitatii bucale. Daca veti adopta o tehnica de periaj dentar corecta si daca veti folosi mijloacele auxiliare de igienizare orala conform indicatiilor medicului, gingivita este complet reversibila.
-
Care este rata de succes a unui implant dentar?
-
Rata de succes inregistrata la pacinetii cu implante este de 98-100%. Rata de succes variaza in functie de starea de sanatate a pacientului, tehnica operatorie, calitatea si cantitatea osului si cel mai important igiena pacientului. Daca sunt ingrijite corect, implantele dentare pot dura toata viata. Este necesar ca pacientul sa vina regulat la control. Se considera ca implantele dentare au cea mai mare rata de succes dintre toate tratamentele stomatologice. Implantele dentare nu se cariaza, dar atunci cand igiena orala nu este corecta se poate dezvolta periimplantita, afectiune ce poate duce la infectarea tesutului din jurul implantului si ulterior la pierderea lui. Riscul de periimiplantita este crescut la fumatori si la pacienti cu igiena orala deficitara.
-
Tratamentul de canal este dureros?
-
Tratamentul de canal nu este dureros, mai ales cand este facut pe un dinte care necesita acest lucru, dar care nu a devenit o urgenta stomatologica datorita durerii.
Unii pacienti asteapta pana durerea de dinte devine severa si abia atunci vin pentru tratament de canal. Acest lucru este o greseala! Un tratament de canal (cu obturatia de canal) se poate efectua de catre orice medic stomatolog pe parcursul unei ore de tratament. Nu ar trebui sa existe durere pe parcursul acestui tratament. -
De ce sunt importanti dintii mei ?
-
Studiile au aratat ca, atunci cand vorbesc unii cu altii, oamenii privesc 50% din timp gura interlocutorului, iar 50% restul fetei.
Asadar, ingrijirea dintilor trebuie sa reprezinte o prioritate, pentru ca sunt una dintre partile cele mai vizibile ale fetei noastre.
Dintii dumneavoastra variaza in forma si marime, in functie de pozitia pe care o au in cavitatea bucala.
Aceste diferente permit dintilor sa aiba diferite roluri. Dintii ne ajuta sa mestecam mancarea, sa vorbim si sa pronuntam clar anumite sunete. Nu in ultimul rind, dintii ne ajuta sa pastram o forma frumoasa a fetei.
Un zimbet sanatos este o calitate importanta si de aceea este bine sa oferiti dintilor dumneavoastra cea mai buna ingrijire. -
Cum sa ma obisnuiesc sa port proteza dentara?
-
A putea mesteca din nou corect, a putea rade si a avea un aspect normal - acestea sunt rezultate vizibile si imediate ale purtarii protezei dentare, doar ca pentru asta este necesar un proces de obisnuire care necesita putina rabdare. Prima senzatie este ca aveti in gura un corp strain si va va fi frica sa vorbiti, sa mancati, sa zambiti. Nu va ingrijorati! Vorbiti cat mai mult, cititi cu voce tare, purtati proteza in permanenta. Scosul protezei in timpul somnului va ingreuna adaptarea la purtarea protezei. Mancati in primele doua saptamani doar alimente moi si maruntite, care pot fi mestecate cu usurinta. Incercati sa mestecati pe ambele parti laterale in mod egal, astfel incat proteza sa nu balanseze. Atunci cand muscati folositi partea laterala a danturii. Evitati chiflele, merele sau alimentele care se mesteca cu dificultate. Faptul ca purtati proteza va confera un aspect placut si astfel veti putea parea mult mai tanar, cunoscut fiind faptul ca nici un interlocutor nu va observa ca aveti proteza dentara.