Ortodontia – arta indreptarii dintilor

Ortodontia este specialitatea stomatologiei care se ocupa cu alinierea dintilor si corectarea ocluziei (muscaturii).  Tratamentul ortodotic se face atat la copil, cat si la adult,  din motive estetice, dar mai ales din motive de sanatate dento-maxilara.

Anomaliile dento-maxilare pot fi diagnosticate inca din copilarie si este recomandat sa fie tratate cat mai devreme, inca de la varsta de 6-7 ani, cand oasele copiilor sunt mai maleabile, stimularea dezvoltarii maxilarelor se poate face mai usor si dintii pot fi indreptati sau dirijati sa erupa in pozitie corecta.

Este gresita conceptia conform careia trebuie sa asteptam sa erupa toti sau cat mai multi dinti permanenti pentru  inceperea tratamentului ortodontic, deoarece acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extractii dentare pentru a putea alinia dintii pe un maxilar mic  si la cresterea duratei de tratament.

Inghesuirile sau spatierile dentare si ocluzia (muscatura) incorecta conduc in timp la o serie de complicatii cum ar fi:

-aparitia cariilor, inflamatiei , gangrenei dentare si gingivitei datorita dificultatilor de periaj produse de inghesuirile dentare

-aparitia parodontozei datorita fortelor anormale transmise asupra dintilor inghesuiti si a muscaturii anormale, urmata de pierderea dintilor

-agravarea aspectului inestetic

-aparitia tulburarilor articulatiei dento-maxilare.

 

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu aparate ortodontice mobile, fixe, functionale sau o combinatie a acestora. De asemenea, in unele cazuri este necesar un tratament complex, ortodontic si chirugical, pentru corectarea deficientelor mari de pozitie a dintilor si maxilarelor.

Aparatul ortodontic mobil  este realizat in laborator din acrilat si sarma si este indicat in copilarie, pe dentitie temporara sau mixta, de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani. Dupa aceasta varsta, in cele mai multe cazuri aparatul mobil nu mai este eficient. Aparatul se poarta 18-20 ore pe zi, nu se poarta in timpul meselor si a unor activitati sportive.

Aparatele ortodontice fixe pot fi aplicate pe exteriorul dintilor (aparate fixe vestibulare) sau pe interiorul dintlor (aparate fixe linguale).

Aparatele vestibulare sunt reprezentate de bracketuri metalice, ceramice sau de safir, lipite pe dinti pana la finalul tratamentului . Aparatele fixe linguale sunt de doua tipuri:  bracketuri colate pe interiorul dintilor sau fatete din aur adaptate perfect pe toata suprafata linguala a dintelui si realizate in laboratoare din Germania (aparat fix Incognito).

Tratamentul ortodontic fix  poate fi aplicat si la varste mai mici cand copilul mai are inca dinti de lapte prezenti, insa indicatia majora este dupa eruptia dintilor permanenti (11-12 ani), fara sa existe o limita de varsta superioara. Astfel, aparatele ortodontice pot fi aplicate si adultilor pentru corectarea anomaliilor dento-maxilare sau pentru deplasarea unor dinti migrati care impiedica realizarea unor implanturi dentare  sau a unor lucrari protetice corecte.

Purtarea aparatului fix presupune acordarea unei atentii deosebite igienei dentare si evitarea alimentelor dure si lipicioase pe toata durata tratamentului, deoarece acestea pot dezlipi bracketurile.

Aparatele functionale sunt realizate din silicon, se poarta noaptea si cateva ore (2-5 ore) pe zi si au rolul de a corecta nu doar pozitia dintilor si ocluzia, ci si obiceiuri daunatoare ca respiratia orala, sugerea degetului, deglutia infantila etc.

Dupa terminarea tratamentului ortodontic  exista tendinta de recidiva (dintii si maxilarele au tendinta de a reveni la pozitia initiala), motiv pentru care trebuie purtat un aparat de contentie (mentinere) a rezultatului. Este necesara o perioada de fixare a dintilor in os in noua pozitie, perioada variabila de la persoana la persoana, in functie de gravitatea anomaliei dento-maxilare initiale, varsta pacientului etc.

Contentia poate fi fixa (lipita pe partea interioara a dintilor, in special a celor 6 dinti frontli inferiori) sau mobila (aparat mobil sau gutiera de contentie).

Comments are closed.